April 2021: vijf veelbelovende boeken die deze maand verschijnen

Elke dag verschijnen er heel veel boeken; van verschillende grootte, auteurs en uitgeverijen. Ik maak het spreekwoordelijke bos graag wat overzichtelijker voor je, door de vijf boeken te selecteren die deze maand verschijnen en waar ik het meest naar uitkijk. 

Praat met mij – T.C. Boyle
Ons bewustzijn is het allerbelangrijkst. We zijn altijd aanwezig, en taal is wat ons daarbij voortdrijft. Andere dieren moeten oppassen als ze bij ons in de buurt komen. Maar ook zij hebben hun bewustzijn – ze kunnen ons er alleen niet over vertellen. Sam is een jonge chimpansee. Hij wordt getraind om te communiceren met mensen in het kader van een wetenschappelijk experiment. Een jonge academicus, Guy Schemerhorn, leidt het onderzoek. Na een optreden in een populaire tv-show waarin ook Sam zijn opwachting maakt, wil studente Aimee bij het leven van Sam en Guy betrokken raken. Tot dat moment trok dat van haar als een dwarrelend herfstblaadje aan haar voorbij, doelloos en ongrijpbaar. Het lukt: ze wordt verzorgster van Sam. En de vriendin van Guy. Onvermijdelijk beginnen de zaken echter fout te gaan. De fondsen raken op, Sam wordt groot en onhoudbaar sterk en de verhoudingen tussen hem en zijn verzorgers beginnen te schuiven. Hij boekt zeker ook vooruitgang in het communiceren, maar de kwestie over bewustzijn en zelfbewustzijn dringt zich ook aan de lezer steeds dwingender op, tegelijk met de vraag ‘wat maakt ons menselijk?’ 

Verschijnt: 6 april 2021
Aantal pagina’s: 
352
Uitgegeven door: Meridiaan Uitgevers
Leesfragment: niet beschikbaar


Laat de wereld achter – Rumaan Alam
In Laat de wereld achter van Rumaan Alam gaan Amanda en Clay op vakantie naar een afgelegen woning op Long Island. Ze willen tot rust komen van hun drukke New Yorkse leven, qualitytime met hun tienerkinderen doorbrengen en proeven van het goede leven in dit luxe vakantiehuis. Maar hun idylle wordt op een late avond wreed verstoord. Ruth en G.H., het oudere stel van wie Amanda en Clay het huis hadden gehuurd, keren in paniek terug uit Manhattan. Er was een black-out. En nu is dit landelijke gebied opeens ook verstoken van televisie, internet en mobiel bereik. De twee gezinnen zijn op elkaar aangewezen. In de relatief kleine ruimte van het huis ontdekt ieder zijn ware aard in onzekere tijden.

Verschijnt: 16 april 2021
Aantal pagina’s: 
272
Uitgegeven door: Ambo|Anthos
Leesfragment: niet beschikbaar


Vang de haas – Lana Bastasic
Twaalf jaar nadat ze elkaar voor het laatst hebben gezien, krijgt Sara een telefoontje van Lejla, haar beste vriendin van vroeger. Sara woont al jarenlang in Dublin terwijl Lejla in hun moederland Bosnië is gebleven. Lejla vraagt haar naar Mostar te komen om haar te helpen Armin te vinden, Lejla’s broer die lang geleden vermist is geraakt. Sara twijfelt of ze wel moet gaan, ze noemt Dublin nu eindelijk haar thuis en ze voelt er weinig voor om terug te keren naar het land dat ze ontvluchtte vanwege de verschrikkelijke burgeroorlog. Maar diep vanbinnen weet ze dat ze toch dat vliegtuig in zal stappen, rechtstreeks terug naar haar verleden. Vanuit Mostar vertrekken de vriendinnen op een roadtrip richting Wenen. Hun reis legt op prachtige en soms pijnlijke wijze de verschillen bloot tussen de jonge vrouwen die ooit zo’n sterke band hadden maar van wie de identiteit door de oorlog zo anders is gevormd.

Verschijnt: 9 april 2021
Aantal pagina’s: 
240
Uitgegeven door: Meulenhoff
Leesfragment: niet beschikbaar


De goede grap van Norman Foreman – Julietta Henderson
De 12-jarige Norman en zijn beste vriend Jax waren een legendarisch komisch-duo-in-wording, met als doel over vijf jaar optreden op het Edinburgh Fringe Festival. Maar als Jax onverwacht overlijdt, stort Normans wereld in. Hij besluit als eerbetoon aan Jax om alsnog op te treden op de Fringe, niet over vijf jaar, maar over vijf weken. Zijn moeder wil niets liever dan Norman steunen, dus laden ze de auto in (en haar tachtigjarige collega – lang verhaal) en gaan op weg. Norman heeft alleen nog een verrassing voor zijn moeder: hij wil onderweg op zoek gaan naar zijn vader, die al voor zijn geboorte uit beeld was…

Verschijnt: 28 april 2021
Aantal pagina’s: 
384
Uitgegeven door: Uitgeverij De Fontein
Leesfragment: niet beschikbaar


Dubbelblind – Edward St. Aubyn
Als Olivia een nieuwe liefde ontmoet, Francis, net op het moment dat haar grootste vriendin Lucy terugkeert uit New York, wordt haar serieuze academische bestaan meteen opgevrolijkt. Haar band met Francis, een natuurwetenschapper, is verrassend intiem. Olivia wil dolgraag Lucy betrekken in haar nieuwe levensgeluk, maar Lucy heeft zelf nieuws dat het drietal heel dichtbij elkaar zal brengen. In de maanden die volgen, zullen ook Olivia’s ouders, beiden psychoanalyticus, Lucy’s baas Hunter en een jongeman genaamd Sebastian betrokken raken bij deze nauwe vriendenkring, die geen van hen onberoerd zal laten.

Verschijnt: 20 april 2021
Aantal pagina’s: 
288
Uitgegeven door: Prometheus
Leesfragment: niet beschikbaar


Op naar weer een mooie leesmaand!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s