De jaagster – Kate Quinn

890

Kate Quinn woont in San Diego, heeft twee honden en is dol op geschiedenis. Het lijkt dan ook geen verrassing dat historische elementen een belangrijke rol spelen in haar boeken. Zo staat in het veelgeprezen Het Alice-netwerk een vrouwelijke spion in de Eerste Wereldoorlog centraal. Haar meest recente werk, De jaagster, speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af als men jaagt op oorlogsmisdadigers. Deze laatste is onlangs naar het Nederlands vertaald door Erica Disco. Wat een geluk, want het is een boek waar je als roman-, als thriller- en als geschiedenisliefhebber je hart bij kunt ophalen!

De tekst op het omslag
Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als die Jägerin – de jaagster. De vrouw heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar daarnaast wordt Ian gedreven door een heel persoonlijke reden. Het lijkt een onmogelijke opgave om haar te vinden, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met de jaagster en het heeft overleefd. Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten…

Voor ieder wat wils
De jaagster bevat elementen van verschillende genres, wat het een rijk boek maakt dat niet verveelt. Ten eerste bevat het boek de elementen van een historische roman. In het nawoord licht Quinn toe op welke manier ze onderzoek heeft gedaan voor dit boek. Onderzoek naar de Russische luchtmacht en Nachtheksen, de immigratie van nazioorlogmisdadigers naar de Verenigde Staten, en de verhalen rondom meren en meergeesten. Hoewel de personages fictief zijn, zijn de gebeurtenissen en de settings dat niet. De onwaarschijnlijkheid van het verhaal maakt het daarom niet ongeloofwaardig. en dat heeft Quinn knap gedaan. Ten tweede bevat het boek de elementen van een thriller. Specieke moorden die werden gepleegd in de Tweede Wereldoorlog zijn onopgelost en de moordenaar moet worden gepakt. De spanning en het mysterie weet Quinn mooi over te brengen door het gedoseerd weggeven van informatie, die soms wel en soms niet juist is. Ten slotte bevat het boek de elementen van een roman. Liefde en romantiek komt in elke verhaallijn terug, zowel tussen man en vrouw, man en man en man en vrouw. De combinatie van deze elementen maken het boek compleet, vernieuwend, en intrigerend.

Bij elke stap werd ze vastberadener. Vlucht. Duik onder. Anders wordt het je dood.

Drie verhaallijnen ingenieus verbonden
Het verhaal wordt verteld door drie personen: journalist Ian, voormalige pilote Nina en jonge fotografe Jordan. Per hoofdstuk staat een verhaallijn centraal. Elke verhaallijn is uniek, sterk opgebouwd en goed uitgewerkt. De afwisseling in de verhaallijnen zorgt voor veel vaart in het verhaal en een fijn leesritme. Daarnaast draagt het ook bij aan de spanningsopbouw: een hoofdstuk eindigt vaak in een cliffhanger, waardoor je snel verder wilt lezen. De pauze die Quinn inlast -door verder te gaan met de andere twee verhaallijnen- versterken het verrassingseffect als je weer in de eerste verhaallijn beland. Wat ook knap is, is dat de verhaallijnen van gelijke (hoge) kwaliteit zijn: een favoriet kan niet worden aangewezen. Quinn had haast drie boeken kunnen schrijven. We moeten blij zijn dat ze dat niet gedaan heeft, want de drie verhaallijnen complementeren elkaar prachtig en worden ingenieus met elkaar verbonden. Personages uit de ene verhaallijn komen voor in de ander, en vice versa, waardoor je hen goed leert kennen. Naarmate het boek vordert, vind je steeds meer overlap. En ook al is de ontknoping niet heel verrassend -je voelt het al een beetje aankomen-, de uitwerking is dat des te meer. Dat leest heerlijk!

Conclusie
De jaagster is fantastisch. De verschillende elementen van het boek, de drie verhaallijnen en het ingenieuze plot zorgen ervoor dat het op ieders boekenlijstje thuishoort. Dit in combinatie met de unieke setting en de wisseling in perspectief en tijd maken Quinn een meesterverteller en De jaagster een van de beste boeken die in 2019 verschenen is.


In het kort

Titel: De jaagster
Auteur: Kate Quinn
Uitgever: HarperCollins
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 508
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star1

IMG_5713


 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s