De riten van het water – Eva García Sáenz de Urturi

315b0c00a5c20d6830868593f46ec80c_cache_

Ja, het is zo ver! Het tweede deel van Eva García Sáenz de Urturi‘s trilogie die zich afspeelt in Vittoria is verschenen. Het is een vervolg op De stilte van de witte stad, een thriller waar ik ra-zend enthousiast over was. Het nieuwe boek kreeg als titel De riten van het water en is een feest der herkenning. Het draait opnieuw om de personages Unai, Estíbaliz en Alba én een reeks moorden. Ook dit deel heb ik verslonden!

De tekst op het omslag
Inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn. Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Kraken de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water…

Succesformule
In mijn recensie van De stilte van de witte stad, prees ik García Sáenz de Urturi’s levendige en sfeervolle schrijfstijl en de plot. De succesformule heeft ze in dit boek opnieuw op een lovenswaardige manier gebruikt. De beschrijvingen van gevoelens en omgeving zorgen ervoor dat je je moeiteloos kunt inleven. Je voelt de angst die Unai opnieuw in zijn greep houdt. Ook de plot zit, net als in het eerste deel, ingenieus in elkaar: mooie aandacht voor historie, de afwisseling tussen heden en verleden, de manier waarop informatie wordt prijsgegeven en de ontknoping zorgen voor een geweldige opbouw die leidt tot een verrassende climax. Wat dit deel extra speciaal maakt, is dat je haast alle personages al kent uit het eerste deel maar dat je ze in dit boek in een geheel ander licht gaat zien. En dat is gaaf! Het zet je meer dan eens op het verkeerde been.

Maar ik keek naar de dreigende lucht en de donkere wolken die zich samenpakten boven onze hoofden en kreeg de indruk dat de natuurkrachten opnieuw hun loop zouden nemen, zonder rekening te houden met mij.

Heftige thema’s en intrigerende personages
De personages zijn eveneens schitterend neergezet. Dit komt ook door hun ontwikkeling die zichtbaar gemaakt wordt, onder andere door het niet schuwen van heftige thema’s. Misbruik, mentale ziekten en incest spelen een grote rol in dit verhaal. De rol van de personages in en ten opzichte van deze thema’s verandert, bijvoorbeeld door gesprekken die ze onderling voeren. Op die manier wordt hun ontwikkeling zichtbaar, het duidelijkst bij Unai. Zo zou Unai aan het begin van het verhaal anders reageren op bepaalde situaties dan aan het einde van het verhaal. Dit geeft de personages diepgang en maakt ze minder ‘plat’.

Unai is de duidelijke hoofdpersoon van de trilogie, maar ook Estíbaliz en Alba krijgen veel aandacht. Toch blijft er een bepaalde mate van mysterie rondom deze vrouwen hangen. García Sáenz de Urturi heeft al enkele tipjes van de sluier opgelicht met betrekking tot hun drijfveren. Dit gebeurt in de vriendschap die ze ontwikkelen en vertrouwt voelt, maar nog erg op de achtergrond blijft. Net als hun gevoelens en wensen op bepaalde vlakken. Het is absoluut geen gemis te noemen dat dit nog geen expliciete aandacht heeft gekregen. Het biedt namelijk ruimte om Unai diepgang te geven. Er zijn namelijk veel boeken die een groot scala aan perspectieven aan bod laten komen, waardoor zij moeten inleveren op diepte van hun personages. De keuze om in de eerste twee delen voornamelijk op Unai te focussen is dus te waarderen. Maar toch.. de vrouwen, hun onderlinge relatie en de relaties met anderen in het verhaal intrigeren! Hopelijk wordt dit verlangen gestild in het derde deel van de trilogie.

Kortom
Eva García Sáenz de Urturi did it again. De riten van het water is een must-read voor iedere thriller-liefhebber. Schrijfstijl en plot zorgen er net als in De stilte van de witte stad voor dat je het boek niet wilt wegleggen. In dit nieuwste boek komen heftige thema’s aan bod, die interessant zijn maar er ook voor zorgen dat de ontwikkeling van personages, en dan met name hoofdpersoon Unai, zichtbaar wordt. Dit brengt diepgang in het verhaal. García Sáenz de Urturi lijkt absoluut een succesformule te hebben gevonden die garant staat voor heerlijke thrillers. Dit zorgt ervoor dat ik niet kan wachten tot het slotakkoord verschijnt!


In het kort

Titel: De riten van het water
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Uitgever: A.W. Bruna
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 512
Serie of stand-alone: Serie (#2, voor #1 – zie hier)
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_6904


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s