De schoonmoeder – Sally Hepworth

on

9789402313772-2

Sally Hepworth woont samen met haar man en drie kinderen in Australië. Haar bekende boeken The familie next door en The mother’s promise werden helaas niet naar het Nederlands vertaald, maar haar meest recente boek gelukkig wel! Sabine Mutsaers vertaalde Hepworth’s The mother-in-law naar De schoonmoeder. Het boek wordt aangeraden aan mensen die hebben genoten van de boeken van Liane Moriarty en ik kan me daar volledig in vinden!

De tekst op het omslag
Vanaf het moment dat Lucy haar schoonmoeder Diana ontmoet, weet ze dat het nooit echt zal klikken. Als voorvechtster van vrouwenrechten geniet Diana veel aanzien en ze is zeer beleefd en keurig. Maar ze is ook heel afstandelijk, en absoluut niet de schoonmoeder op wie Lucy had gehoopt. Andersom lijkt Diana zich ook een andere ideale schoondochter te hebben voorgesteld.

Tien jaar later wordt Diana dood aangetroffen. Naast haar ligt een briefje waarin staat dat ze niet meer verder kon met haar door kanker verwoeste lichaam. Maar als de autopsie plaatsvindt blijkt dat Diana helemaal geen kanker had. Wel zat er gif in haar bloed. Wat is er gebeurd? En wie weet er meer van? De breekbare familieverhoudingen, onderhuidse spanningen en lang verborgen geheimen komen langzaam aan de oppervlakte.

Een vlot plot
De plot van De schoonmoeder is er zo een die je zonder nadenken en binnen no-time verslindt. Hepworth voorziet je door wisseling in tijd en perspectief van de juiste porties informatie, aan de hand waarvan je het verloop van de relaties en levens van de familie Goodwin kunt construeren. Toch houdt ze ook voldoende achter om je nieuwsgierigheid te triggeren, bijvoorbeeld door zinssneden zoals “Pas later besef ik dat…” en door elk hoofdstuk met een climax te eindigen. Ook biedt het verhaal voldoende zij-verhaallijnen om spanning met betrekking tot afloop te bewaren. Deze roman die op sommige vlakken ook veel wegheeft van een thriller (o.a. door Diana’s dood onder verdachte omstandigheden en de zoektocht naar diegene die hier meer van weet) eindigt  met een onverwachte twist, die misschien niet helemaal is zoals je hoopte, maar wél verrast en past in de strekking van het verhaal.

‘Ach Ollie! (…) Ze is prima.’ Prima. Ik neem even de tijd om dat te laten bezinken. Ik ben prima.

Interessante, goed uitgewerkte hoofdpersonages vs (te) vlakke bijpersonages
De hoofdrollen in het verhaal zijn, zoals de flaptekst al aangeeft, weggelegd voor Lucy en haar schoonmoeder Diana. Hepworth heeft beide dames zo op papier weten te zetten, dat ze meer dan personages worden. Vooral de angsten, eerdere ervaringen en gedachten van Diana maken dat het verhaal gaat leven. Haar perspectief volgt veelal op dat van Lucy, waardoor Lucy’s verhaal weer in een volledig ander daglicht komt te staan.   Door het gebrek aan communicatie tussen de twee, blijven echter veel misverstanden bestaan. Dat zorgt voor interessante wendingen! Er zijn ook een aantal andere personages die van groot belang voor de plot zijn. Dit geldt vooral Ollie (Lucy’s man en Diana’s zoon), Tom (Diana’s man) en Nettie (Ollie’s zus en dus Diana’s dochter). De uitwerking van deze personages blijft wat meer op het oppervlak. Naarmate het verhaal vordert, blijkt dit echter steeds meer een gebrek. De informatie die je misschien helpt enkele van hun keuzes beter te begrijpen, is beperkt. Het is daardoor lastiger je in hen in te leven en het geheel wordt wat ongeloofwaardiger. Wanneer Hepworth haar bijpersonages in een volgend boek wat meer aandacht geeft, zal dat de uitwerking van de plot nog sterker maken!

Kortom
De schoonmoeder is een boek dat je zult verslinden. Vooral schoonmoeder Diana is een personage dat het verhaal interessant maakt en je tot nadenken aanzet. Helaas blijven de bijpersonages, die een grote rol spelen in de plot, wat vlak. Desalniettemin zorgt Hepworth’s vlotte schrijfstijl ervoor dat deze roman, die ook wat wegheeft van een thriller, heerlijk en vlot leest. Een echte aanrader voor liefhebbers van de boeken van Liana Moriarty.


In het kort

Titel: De schoonmoeder
Auteur: Sally Hepworth
Uitgever: Boekerij
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 332
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_6923


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s