Het licht is hier veel feller – Mareike Fallwickl

546x840

De Oostenrijkse Mareike Fallwickl woont in Salzburg. Ze debuteerde vorig jaar met Donkergroen bijna zwart, dat genomineerd werd voor de Oostenrijkse Buchpreis en de Duitse boekhandelsprijs. Inmiddels is haar volgende roman verschenen. Dit kreeg de titel Het licht is hier veel feller (naar het Nederlands vertaald door Irene Dirkes).

De tekst op het omslag
Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen onderuitgezakt op de bank van zijn kleine huurwoning. Zijn vrouw heeft hem ingeruild voor een fitnessinstructeur, zijn kinderen blijven liever uit de buurt, en hij vindt maar geen inspiratie voor wat zijn grote comeback moet worden. Wanneer Wenger brieven begint te lezen die aan de vorige huurder geadresseerd zijn, raakt hij gefascineerd door de onbekende vrouw die zo vurig schrijft. Hij weet niet dat zijn zeventienjarige dochter Zoey de brieven ook leest. Wanneer Zoey in een #MeToo-situatie belandt en geen hulp vindt, inspireren de brieven haar tot een radicaal besluit. Tegelijkertijd drijven de brieven Wenger ook tot een keuze waarvan geen weg terug bestaat. Het licht is hier veel feller is een spannende, dramatische, en vlijmscherpe roman over de gapende kloof tussen de generaties en de seksen.

Personages maken het verhaal
De personages van Het licht is hier veel feller maken het verhaal. Met dochter Zoey en zoon Spin heeft de lezer te doen. Vader Wenger haalt het bloed onder je nagels vandaan, van het begin tot het einde, door zijn vrouwonvriendelijke gedachten en egoïstische keuzes. Hoewel je soms een vleugje medelijden voor hem voelt, is dat snel vervlogen. Bij moeder Patrizia is dat evengoed het geval. Wenger en Patrizia voelen soms als stereotypes, waarbij alle eigenschappen uitvergroot worden. Wat meer nuance had soms op zijn plek geweest. Hoe ieder gezinslid omgaat met de voor- en tegenspoed in het leven wordt prachtig verwoord door Fallwickl. Thema’s zoals ongelijkheid, ambitie, social media, seksueel misbruik en gebroken gezin worden door de ogen van hen allemaal belicht en dat maakt het een rijk en levendig verhaal. Ze hebben allemaal iets triests over zich. Het is triest hoe gezinnen ontwricht worden; triest hoe Zoey ontwricht wordt door haar clash, zoals ze het zelf noemt; triest hoe liefde je kan ontwrichten. Het is jammer dat Spin en Patrizia geen stem krijgen in het verhaal; zij zijn namelijk ook erg interessant. Gelukkig leert de lezer hen door de ogen van Wenger en Zoey ook goed kennen.

Interessant dat ze een gezin zijn waarin niemand wil heten zoals hij ooit is genoemd. Alsof ze allemaal iemand anders willen zijn. Alleen hij niet, Wenger. En uitgerekend zijn naam kent niemand meer.

Veel potentie
De opzet van het verhaal is interessant en heeft veel potentie: twee perspectieven van verschillende generaties en hun kijk op het moderne leven. Hoewel Fallwickl een schitterend inkijkje biedt, wordt de potentie niet ten volste benut. Zo worden stukken verhaal niet goed aan elkaar verbonden; ze blijven open. Fallwickl verwacht daarbij te veel van de lezer. Ook de brieven en het einde roepen vraagtekens op. De verbinding met de rest van het verhaal ontbreekt. Het voelt wat kunstmatig aan en had verder uitgediept mogen worden. Dat had de boodschap van het verhaal verder kunnen versterken. Wat Fallwickl wel heeft weten te doen, is haar zinnen laten spreken. Ze zijn prachtig geformuleerd en de wens om ze te onderstrepen is dan ook eerder regel dan uitzondering.

Kortom
De personages van het gebroken gezin dat centraal staat in Het licht is hier veel feller, maken het verhaal. Ondanks dat de lezer ze niet allemaal aardig zal vinden en sommigen te weinig nuance kennen, zijn ze mateloos interessant. Ze zorgen ervoor dat de lezer door wil lezen. De volledige potentie van het verhaal heeft Fallwickl niet weten te benutten, omdat cruciale aspecten onvoldoende verbonden werden met de rest van het verhaal. Toch is het lezen van dit boek de moeite waard, omdat Fallwickl’s kracht -de beschrijving van interessante personages en intrigerende gezinsdynamieken- ongekend sterk is.


In het kort

Titel: Het licht is hier veel feller
Auteur: Mareike Fallwickl
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 320
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG-8679


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s