Maak me eendimensionaal – Sang Young Park

on
recensie maak me eendimensionaal

 Roman | Uitgeverij Das Mag (klik hier) | Verschenen in 2023 | Vertaald door Mattho Mandersloot | 392 pagina’s

De in Zuid-Korea woonachtige Sang Young Park studeerde Frans en journalistiek in Seoel. Zijn debuutroman Liefde in de grote stad werd wereldwijd goed ontvangen. Het stond onder andere op de longlist van de International Booker Prize in 2022. Zijn nieuwe boek heet Maak me eendimensionaal (naar het Nederlands vertaald door Mattho Mandersloot). Deze vlotlezende roman vertelt over een naamloze jongeman, die worstelt met zijn geaardheid en het opgroeien in het strenge Zuid-Korea.

De tekst op het omslag
Na een spraakmakend tv-interview krijgt het naamloze hoofdpersonage – een sterpsycholoog – een anoniem bericht: er is een lichaam gevonden op de bodem van een meer, in de stad waar hij is opgegroeid. De afzender beweert dat de psycholoog er iets mee te maken heeft. Het bericht dwingt de psycholoog terug te blikken op zijn getroebleerde tienerjaren in de vroege jaren nul, waarin hij bezweek onder de enorme druk voor zijn toelatingsexamens en de hoge verwachtingen van zijn berooide familie. Wat ook de periode is waarin Zuid-Korea in eigen land de halve finale van het WK voetbal haalde, hij zijn eerste echte vriendschappen sloot en voor het eerst verliefd werd op een andere man.

“Denk anders eens aan de buitenwereld, de volgende keer dat het plafond op je af komt. Bedenk dat ik daar ergens ben. Als je jouw stip met de mijne verbindt, heb je een lijn en dan doorbreek je het vlak van het plafond.”

Hartverscheurende karakterstudie
Maak me eendimensionaal is een aangrijpend, inzichtgevend, mooi en hartverscheurend verhaal. De worstelingen door de (prestatie)druk en verwachtingen waar de hoofdpersoon mee om moet gaan worden haarfijn door Park opgetekend. De manier waarop hij het binnenleven van de hoofdpersoon heeft neergezet is de absolute kracht van dit verhaal. Ook de bijpersonages zijn krachtig en intrigerend. Hoewel de flaptekst doet vermoeden dat het een sterk plotgedreven verhaal is, speelt de moord tweede viool. Park’s proza maakt dat de lezer zin na zin wil onthouden. Deze hartverscheurende karakterstudie is het lezen meer dan waard.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s