Doggerland #1: Misleiding – Maria Adolfsson

blog25_a

Welkom in Doggerland. Het stuk land tussen Engeland en Nederland, dat valt onder de territoriale wateren van het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken. Het werd ook wel het verdwenen land genoemd, omdat het alleen tevoorschijn kwam bij een lage zeespiegel. Inmiddels heeft Doggerland menig schrijver geïnspireerd, waaronder Maria Adolfsson. Het eerste deel uit haar Doggerland-serie, getiteld Misleiding, verscheen onlangs in het Nederlands. En geloof me, het smaakt naar meer!

Flaptekst
Het is de ochtend na Oistra, het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Inspecteur Karen Hornby wordt wakker met een verschrikkelijke kater – maar dat is nog de minste van haar problemen. Naast haar in bed ligt haar baas. Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord en wordt Karen op de zaak gezet. Het slachtoffer blijkt de ex van haar baas te zijn. De complicaties verergeren en Karen realiseert zich dat het onderzoek verstrikt raakt in persoonlijke verhoudingen en de geschiedenis van het eiland.

Details zorgen ervoor dat Doggerland leeft
De schrijfstijl die gebruikt wordt om het verhaal van Karen te vertellen, is gedetailleerd. Daarnaast kent het boek veel verschillende verhaallijnen, die overeenkomen met de verschillende rollen die Karen heeft. Zo is er de verhaallijn rondom Karen als baas en collega, Karen als vriend, Karen als dochter, zus en moeder, Karen als geliefde en Karen als inwoner van Doggerland. De details zorgen ervoor dat Karen in elke rol gaat leven, wat haar tot een complex maar zeer interessant personage maakt. Je inleven in dit verhaal gaat dan ook moeiteloos. Waar veel details het verhaal nog wel eens uit het verhaal willen halen, was dat hier absoluut niet het geval. Ze maken het boek erg rijk: je leert de personages beter kennen, dan in de gemiddelde thriller. De prachtige woorden die Adolfsson gebruikt om dit verhaal te vertellen, zorgen ervoor dat Doggerland leeft. In je hoofd creëer je door de moeiteloos een beeld van de verschillende plekken die het eiland rijk is. De details zuigen je het verhaal in.

De dreiging is heel aanwezig, trekt langs haar rug, zoals een eerste windvlag die een huis binnendringt en waarschuwt voor de naderende storm. Ze kan niet zien waar de dreiging vandaan komt, weet niet hoe dichtbij die is.

Een ingenieus plot
De plot van Misleiding is ingenieus. Mondjesmaat geeft Adolfsson puzzelstukjes prijs, die Karen en de lezer helpen het mysterie rondom de dood van Susanne Smeed op te lossen. Flashbacks naar de jaren ’70 worden daarbij gebruikt. De lezer wordt meerdere malen op het verkeerde been gezet, en -eerlijk is eerlijk- dat is heerlijk! Dat uiteindelijk niet elke verhaallijn volledig uitgewerkt wordt, voelt als een pluspunt: des te meer ruimte houdt Adolfsson voor diepgang in haar volgende boeken. De ontknoping blijft tot het einde van het verhaal een verrassing en de titel van dit boek (Misleiding) sluit naadloos aan bij het verhaal.

Conclusie
Kortom, Misleiding is een heel fijne thriller die verrast. Het eerste deel uit de Doggerland-reeks is vernieuwend in die zin dat hij erg verhalend is: details worden niet geschuwd, waardoor het verhaal met al haar personages en locaties tot leven komt. Dat Adolfsson niet elke verhaallijn heeft uitgewerkt en de lezer het gevoel geeft dat enkele verhaallijnen slechts zijn geïntroduceerd, maakt nieuwsgierig naar de volgende delen. Als die net zo goed zijn als Misleiding, kunnen ze niet snel genoeg verschijnen.


In het kort

Titel: Misleiding
Auteur: Maria Adolfsson
Uitgever: Uitgeverij Luitingh ~ Sijthoff
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 444
Serie of stand-alone: Serie (Doggerland #1)
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

blog25_b


 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s