Het licht van de nacht – Emanuele Altissimo

on

c29698c1e2bb871bb9119c5d899e53e8_cache_

Italiaanse literatuur is uniek. Dit komt door de grote aandacht voor details, voor omgeving en natuur, en voor het gevoelsleven van de mens. Je kunt deze aspecten terugvinden in boeken zoals Ik haal je op, ik neem je mee van Niccolo Ammaniti, Tussen twee werelden van Franco Faggiani en De hemel verslinden van Paolo Giordano. Het licht van de nacht geschreven door Emanuele Altissimo (1987) past ook goed in het rijtje. Dit recente werk is al genomineerd voor de Premio Strega 2019, een belangrijke Italiaanse literatuurprijs. Wat mij betreft een goede kanshebber: het boek is indrukwekkend, aangrijpend en uniek in zijn soort. 

De tekst op het omslag
Na de dood van hun ouders brengen de twee broers Olmo en Diego de zomer met hun grootvader door in de bergen van de Valle d’Aosta. Het is een zomer die hun leven altijd zal tekenen. In de stilte van de bergen en het bos hopen ze rust te vinden, maar in Diego blijven de emoties schreeuwen. Alleen zijn jongere broer, de dertienjarige Olmo, heeft door dat Diego wegglijdt in een universum waar niemand anders kan komen. Hij is vastbesloten zijn broer te helpen, maar hoe ver is Olmo bereid te gaan?

Wanhoop en dreiging
Altissimo vertelt het verhaal door de ogen van Olmo en in de eerstepersoon. Olmo’s gedachten en gevoelens worden naarmate het verhaal vordert en Olmo ouder wordt, steeds gedetailleerder en meer weloverwogen beschreven. De inzage die je daardoor krijgt in het binnenmens van Olmo, zorgt ervoor dat je je moeiteloos kunt inleven in het personage. Diego is enerzijds iemand van wie hij houdt, zijn broer en zij houvast. Anderzijds kan Diego’s gedrag niet langer verklaard of goedgepraat worden. De tweestrijd en wanhoop zijn gedurende het hele verhaal voelbaar. Net als een zekere mate van dreiging. Als lezer voel je de spanningsopbouw. Wat gaat er gebeuren? Waar leidt Diego’s manie, als ik het met zoveel woorden mag noemen, toe? Om die reden is doorlezen een must. De climax die je misschien verwacht, blijft uit. Er wordt namelijk niet expliciet beschreven wat er is voorgevallen. Maar dat er iets is voorgevallen, is een ding dat zeker is. Waar de sensatielezer dit een gemis zal vinden, zal het voor de gevoelslezer ook de kracht van het boek zijn. Het maakt niet uit wat er gebeurt, het gaat erom hoe Olmo en Diego er -individueel en samen- mee omgaan. Dit beschrijft Altissimo feilloos.

Ik bleef een paar meter bij hem vandaan staan. Er heerste de onnatuurlijke kalmte van een maanloze nacht.

Een parallelle vertelling als metafoor 
Wat het verhaal intrigerend maakt en een extra dimensie geeft, is een parallelle vertelling. Zonder in te gaan op al te veel details, draait dit om de piloot William Franklin Smith die onverwacht door Manhattan, New York moet vliegen. De directe en indirecte verbindingen die gemaakt kunnen worden met het verhaal van Olmo en Diego zijn schitterend. Het verhaal van William kan gezien worden als een metafoor voor het leven van de twee broers. De mist waarin William moet zien te vliegen, komt overeen met de manier van leven van Diego: de waas in zijn hoofd maakt het voor hem evenzo mistig en moeilijk te navigeren. Maar ook Olmo moet dit gevoel van mist hebben ervaren, omdat hij niet tot Diego door weet te dringen. Dit is slechts een enkel voorbeeld, maar er zijn er nog veel meer te ontdekken wanneer je beide verhalen analyseert en naast elkaar legt. Een absolute verrijking van het verhaal!

Kortom
Het licht van de nacht van Emanuele Altissimo is prachtig beschreven, waardoor je je zonder moeite kunt inleven in de leefwereld van Olmo en Diego. De parallelle vertelling is schitterend gevonden en biedt het verhaal een unieke dimensie. Het is dan ook een boek waar je lang over zult blijven mijmeren, waarvan je passages nog eens terugleest om de laatste puzzelstukjes in elkaar te kunnen passen. Het is een boek dat precies toont waarom ik zo van lezen houd.


In het kort

Titel: In het licht van de nacht
Auteur: Emanuele Altissimo
Uitgever: Uitgeverij Signatuur
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 256
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_6869


 

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. son370 schreef:

    Dankjewel, mooie leestip. Ik noteer het!
    Groetjes,
    Sonja

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s