Eerste persoon enkelvoud – Haruki Murakami

on

Oorspronkelijke titel: First person singular | Verhalenbundel | Atlas Contact | Verschenen in 2021 | Vertaald door Elbrich Fennema

De Japanse Haruki Murakami is niet weg te denken uit de hedendaagse literatuur. Van fictie tot non-fictie en van zeer omvangrijke romans tot korte verhalen – hij schreef het allemaal. Norwegian wood, Kafka op het strand, 1q84 en Spoetnikliefde zijn slechts vier bekende titels van zijn hand. In zijn werk spelen magisch realisme, prachtige metaforen en bevreemding een grote rol. Zo ook in zijn onlangs verschenen verhalenbundel, Eerste persoon enkelvoud.

De tekst op het omslag
In de verhalenbundel ‘Eerste persoon enkelvoud’ van Haruki Murakami verandert een toevallige ontmoeting op een parkbankje in een raadselachtig wiskundig onderhoud dat de verteller decennia later nog bezighoudt. Een naamloze, oudere man denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd. Een reiziger in een aftandse herberg wordt deelgenoot van de romantische ontboezemingen van een melancholieke aap. In de acht verhalen in ‘Eerste persoon enkelvoud’ is steeds een klassieke Murakamiëske ik-figuur aan het woord die een uniek fragment van zijn werkelijkheid met ons deelt. Het is Haruki Murakami op zijn zuiverst: bevreemdend, troostrijk, weemoedig, geestig, ontroerend. 

Recensie
De volledige recensie lees je in het Lees magazine van bol.com.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken

Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld – Haruki Murakami
Klara en de Zon – Kazuo Ishiguro

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s