Laat de wereld achter – Rumaan Alam

Oorspronkelijke titel: Leave the world behind | Roman | Ambo|Anthos (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Jan de Nijs | 272 pagina’s

Rumaan Alam woont met zijn gezin in New York. Laat de wereld achter is Alam’s derde roman, maar de eerste die naar het Nederlands vertaald is (door Jan de Nijs). Het verhaal speelt zich af rond New York en draait om twee gezinnen en de dreiging van een grote ramp. Het boek was een van de finalisten voor de National Book Award in 2020. De personages en de constant voelbare, maar nog niet expliciete, dreiging maken het een echte page-turner.

De tekst op het omslag
In Laat de wereld achter van Rumaan Alam gaan Amanda en Clay op vakantie naar een afgelegen woning op Long Island. Ze willen tot rust komen van hun drukke New Yorkse leven, qualitytime met hun tienerkinderen doorbrengen en proeven van het goede leven in dit luxe vakantiehuis. Maar hun idylle wordt op een late avond wreed verstoord. Ruth en G.H., het oudere stel van wie Amanda en Clay het huis hadden gehuurd, keren in paniek terug uit Manhattan. Er was een black-out. En nu is dit landelijke gebied opeens ook verstoken van televisie, internet en mobiel bereik. De twee gezinnen zijn op elkaar aangewezen. In de relatief kleine ruimte van het huis ontdekt ieder zijn ware aard in onzekere tijden.

Personages maken de plot
Wat is er gaande in New York? Dat is de vraag die op het eerste oog het verhaal drijft. De onbekende dreiging is constant voelbaar en die dreiging wordt zelden concreet. Het blijft lang onduidelijk wat er nu precies aan de hand is en precies die onduidelijkheid zorgt ervoor dat het boek haast niet weg te leggen is. Maar nog interessanter is hoe verschillende personages omgaan met deze onbekende dreiging: van paniek tot kalmte, van kiezen voor jezelf tot kiezen voor de ander en van acceptatie tot verzet. Aan het begin van het verhaal zijn de personages vlak. Door de beschrijving van hun gevoelens en gedachten met betrekking tot de dreiging, maakt Alam hen in één klap mensen. Het zijn dan ook echt de personages die de plot maken. Knap en intrigerend om te lezen!

“Maar voorbij het donker was al het andere, en dat was veel vager, ongrijpbaar als spinrag, aanwezig en niet aanwezig, over om hen heen.”

Vlot, maar wat rommelig
Alam schrijft vlot en toegankelijk. De schrijfstijl voelt soms wel wat rommelig. Zo worden binnen een alinea meerdere perspectieven gebruikt: Alam springt van een beschrijvende derde, naar de gedachten van Clay, naar een alwetende verteller, naar de gedachten van Ruth, enzovoort. Dat stoort en vraag om schakelvermogen en oplettendheid van de lezer, maar went naarmate het verhaal vordert. Ook neemt het niet weg dat Alam een prachtige sfeer heeft neergezet.

Kortom
Laat de wereld achter vertelt een intrigerend verhaal. Aan de wat rommelige schrijfstijl van Alam went de lezer, en ook de personages en de sfeer zijn erg goed. Niet alleen de vraag ‘Wat veroorzaakt de dreiging?’, maar misschien nog wel meer de vraag ‘Hoe ga je om met zo’n dreiging?’ doet de lezer pagina na pagina razendsnel omslaan tot het boek uit is. De verfilming van het verhaal tot Netflix-serie wordt ongetwijfeld een succes.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s