Greenwood – Michael Christie

550x827

Na een carrière als timmerman en sociaal werker, is Michael Christie nu een door de wol geverfd auteur. Hij schreef onder andere een verhalenbundel, essays en boekrecensies. Zijn tweede roman is inmiddels verschenen en kreeg de titel Greenwood (naar het Nederlands vertaald door Anke ten Doeschate). Het verhaal dat verschillende generaties van een familie belicht, is adembenemend.

De tekst op het omslag
Ze komen voor de bomen. Het is 2038. Jacinda (Jake) Greenwood werkt als een overgekwalificeerde tourgids op Greenwood Island in een van de laatst overgebleven bossen ter wereld na de Grote Droogte. De link tussen het eiland en haar familienaam leek altijd toeval, totdat er iemand met een boek over haar familiegeschiedenis verschijnt. We worden terug de tijd in genomen en ontmoeten de rest van de familie Greenwood: Liam, een gewonde timmerman die zijn dood in de ogen kijkt. Willow, een milieuactiviste die vastbesloten is de zonden van haar vader Harris, ooit een groot houtmagnaat, goed te maken. En Everett, een landloper die een vondeling redt en daarmee het lot van de komende generaties bezegelt… 

Levensechte personages
Het verhaal kent vijf hoofdpersonages, die ieder een andere generatie van de familie Greenwood vertegenwoordigen. Hoewel de één een grotere rol krijgt toebedeeld in het verhaal dan de ander, zijn ze allen tot in detail uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat ze gaan leven: ieder met zijn eigen krachten en zwaktes. Vooral Everett is een personage waar je van gaat houden. Dat is de verdienste van Christie’s schrijfstijl, welke uit de kunst is. Op geen enkel moment voelt het lezen van dit lijvige boek als een opgave. De korte hoofdstukken lezen vlot, intrigeren, waardoor het boek lastig weglegt. Hij laat niet alleen zijn personages tot leven komen, maar doet dat ook met de context waarin het verhaal zich afspeelt. De lezer ruikt en voelt de bomen. Dat de blinde Harris een schrijver inhuurt om poëtisch zijn omgeving te duiden, vindt ook de lezer een goede beslissing: de pen voor het onderstrepen van mooie zinnen is daardoor onmisbaar.

Men hoort tegenwoordig veel over stambomen, bloedbanden, en dergelijke. Alsof een familie vanaf het begin der tijden oneindig vertakt. De waarheid is echter dat alle verwantschappen (…) ergens vandaan komen en op een bepaalde dag zijn ontstaan. Zelfs een boom is ooit een hulpeloos door de wind meegevoerd zaadje geweest en vervolgens een eenvoudige, gedweeë loot die toevallig net boven het aardoppervlak uitstak.

Prachtige parallellen
Christie heeft het verhaal doorspekt met prachtige parallellen die hij trekt tussen de personages en bomen. Hij vergelijkt het ontstaan van een boom bijvoorbeeld met het ontstaan van een familie, zoals in de quote hierboven gebeurt. Daarnaast is een prachtige parallel zichtbaar tussen de doorsnede van een boom met zijn jaarringen en de opbouw van het boek. Het eerste deel wordt beschreven van heden naar verleden, zoals van de bast naar de kern van stam. Hoe dieper je het verhaal ingaat, hoe beter je alles gaat begrijpen. In de kern van de stam bevindt zich de oorsprong van de boom, net als de oorsprong van de familie Greenwood zich in de kern van het boek bevindt. Het tweede deel wordt beschreven van het verleden naar het heden, waardoor we weer worden meegenomen naar de bast van de boom. Deze reis door tijd en generaties voelt haast kunstzinnig aan. Het geeft een extra dimensie aan het verhaal. Helemaal omdat Christie dit niet doet voor de vorm, maar het staat in dienst van de inhoud. Elke jaarring maakt de boom sterker, net zoals elke vertelling van een generatie dat voor het verhaal doet. Dat is ook precies waarom dit boek zo hoog gewaardeerd wordt: de ingenieuze verweving en vervlechting van de verhaallijnen die teruggrijpen op het verste verleden en doorvoeren tot de verste toekomst zijn tot in detail uitgevoerd.

Kortom
Greenwood is een ongekend mooi en tot in detail uitgewerkt boek, met een unieke opbouw en personages waar je alleen maar meer over wilt lezen. Er is geen minpunt aan het boek te ontdekken. En ja, de vormgeving: die is prachtig! Hoe dit boek het best te omschrijven? Stel je een majestueuze boom voor, midden in een stil en leeg bos, met zijn typische geur. Het in je opnemen van zijn kracht en schoonheid beneemt je de adem. Precies zoals dit boek dat doet.


In het kort

Titel: Greenwood
Auteur: Michael Christie
Uitgever: Signatuur
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 526
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star1

IMG_8661


4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s