Door jouw ogen – Peter Høeg

9789029093408

Peter Høeg is een Deense auteur. Eerder verschenen onder andere De kinderen van de olifantenhoeders en De stilte en het meisje van zijn hand. Onlangs verscheen Door jouw ogen. Dit werk werd naar het Nederlands vertaald door Gerard Cruys. Het boek draait om ons bewustzijn en heeft een vernieuwend plot en creatieve invalshoek.

De tekst op het omslag
Na de zelfmoordpoging van zijn vriend Simon bezoekt Peter een kliniek in Århus in de hoop dat ze Simon daar kunnen helpen. Het blijkt dat Peter en de directrice, Lisa Skærsgaard, samen op de kleuterschool zaten. Maar na een verkeersongeluk is zij haar geheugen verloren. In de kliniek doet ze onderzoek naar contact tussen mensen en ontwikkelde daarvoor een revolutionaire vorm van hersenscanning. Samen herbeleven ze hoe ze als kind al wegen vonden om het bewustzijn binnen te treden. Een onderneming die Lisa op grotere en veel riskantere schaal voortzet.

Want wat is de prijs die we betalen voor een reis naar ons binnenste? Wat is de prijs die we betalen als de muren die we om onszelf hebben opgetrokken wegvallen? Hoe ver durven we te gaan?

Een roman die soms sterk op een onderzoeksrapport lijkt
Deze roman is vrij technisch. Zeker in de eerste helft van het boek wordt ingegaan op de experimenten die worden uitgevoerd met betrekking op het bewustzijn en het betreden van het bewustzijn van een ander. Hoewel dit interessant is om te lezen en context biedt voor het verhaal, trekt het de lezer niet heel sterk het verhaal in. Het voelt afstandelijk, precies zoals wanneer je een onderzoeksrapport leest. Dit neemt naarmate het verhaal vordert af, maar verdwijnt niet. De (interessante!) personages blijven vrij eendimensionaal.

Misschien is het bewustzijn ook collectief. Dichtbij onszelf (…) houden we een betekenis van individualiteit in stand. Wanneer we dit masker beginnen af te leggen, gaan we de anderen opmerken. De ervaringen van anderen. Gaan we anderen begrijpen.

Vernieuwend, creatief, filosofisch
Maar. De insteek van dit boek is vernieuwend, creatief en filosofisch. Het lijkt in niets op wat je eerder las. De lezer wordt aan het denken gezet over allerlei zaken en getriggerd zijn of haar fantasie de vrije loop te laten. Als de lezer zich daartoe weet te zetten, en datgene wat hij kent los kan laten, gaat Høeg’s onvoorstelbare wereld voor je open. In elkaars dromen en bewustzijn betreden, het heden veranderen, en de prijs die daarvoor betaald moet worden. Hoewel dit allemaal erg abstract klinkt, maakt Høeg dit toegankelijk en tastbaar voor de lezer. Dat is een kunst! De opbouw van de plot, met een nog mooier einde, is fantastisch.

Kortom
Door jouw ogen is een creatieve roman die in niets lijkt op wat je eerder gelezen hebt. Hoewel de personages wat op afstand blijven en het verhaal soms wat technisch is, zal de plot je meeslepen in een volledig nieuwe dimensie van het leven. Je bewustzijn en andermans bewustzijn worden concreter en de filosofische vragen die dit oproept zetten je aan het denken. Høeg is erin geslaagd een vernieuwend verhaal neer te zetten.


In het kort

Titel: Door jouw ogen
Auteur: Peter Høeg
Uitgever: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 304
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_7963


 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s