Arab – Parham Rahimzadeh

on

Roman | Uitgeverij Prometheus (klik hier) | Verschenen in 2021 | 258 pagina’s

Parham Rahimzadeh werd geboren in Iran en groeide op in Nederland. Naast ondernemer en fiscalist, mag hij nu ook auteur aan het rijtje van functies die hij vervuld toevoegen. Arab is zijn debuutroman. Dit verhaal draait om een Iraanse jongen die in Nederland opgroeit in een milieu van criminaliteit, maar een ongekende drang naar vrijheid heeft.

De tekst op het omslag
Bassam. De jongen om wie je op straat met een boog heen loopt. Een gestolen fiets ruilt hij voor een blok hasj en daarmee begint zijn weg die hem zal leiden naar de troon van de discotheek. Hij voorziet jou van medicinaal genot wanneer het je uitkomt, en jij wilt hem terugsturen naar zijn ‘eigen land’ als je hem niet meer wilt tolereren. Maar Bassam heeft dromen, terwijl hij met zijn bende van ellende in twee werelden leeft: in een sombere achterbuurt van Schiedam en tegelijk permanent in liefdevolle gedachten aan zijn overleden moeder. Arab is het rauwe, ontroerende debuut van Parham Rahimzadeh, over een vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Met Arab kruip je in de psyche van een jongen die omringd is door criminaliteit maar eruit wil komen als volwassen mens. Bassam is een Nederlander en Arabische Iraniër die maar één ding wil: de vrijheid om zijn eigen, goede keuzes te kunnen maken, zelfs, en misschien zelfs juist, als zijn omgeving het daar niet mee eens is.

Snel en sterk
De plot is snel. Razendsnel. Bassam maakt veel mee, mede doordat hij omringt is met criminaliteit. Zonder teveel weg te geven van de inhoud van de plot, spelen thema’s als liefde, geweld, vriendschap en de verhouding van een kind ten opzichte van zijn ouders een belangrijke rol. Liefde voor zijn familie, voor zijn vrienden en woede ten opzichte van alles en iedereen die hen probeert te schaden. Deze sterke emoties van de puber spatten van de bladzijden af. Toch is hij niet altijd even sympathiek en juist dat maakt hem zo menselijk. Bassam’s vrienden en familie maken het verhaal compleet. Zij zijn echt bijpersonages (lees: minder diepgaand uitgewerkt, oppervlakkiger), maar bieden een schitterende context waar het gedrag en de gevoelens van Bassam tegen afgezet kunnen worden. Bassam is dan ook een personage dat niet snel vergeten zal worden.

“Denk je dat er een versie van ons is die nooit aan deze zooi was begonnen? (…) Je weet wel, parallelle universums. Ik geloof in die shit, dat er een oneindig aantal versies van onszelf zijn. Soms fantaseer ik over een realiteit waarin we nooit met dealen waren begonnen.”

Even wennen
Aan Rahimzadeh’s schrijfstijl moet de lezer even wennen. Hij gebruikt een mix van allerlei talen, waaronder straattaal, Surinaams, Marokkaans, Turks, Engels, in de dialoog van personages. Deze wordt geduid door voetnoten, welke de lezer toch uit zijn of haar leesritme halen. De dialogen worden afgewisseld met een vrije formele schrijftaal. De soms ietwat vergezochte vergelijkingen bovenop een beschrijving voelen gemaakt. Rahimzadeh’s schrijfstijl vraagt dus om schakelkracht van de lezer. Maar, zoals gezegd, dit went! Daarnaast laat de spreektaal de personages en hun context volop leven. Ook de flashbacks zijn erg prettig; deze zorgen voor een fijne cadans in het verhaalritme en bovendien voor een compleet beeld van Bassam, waardoor de lezer hem moeiteloos voor zich kan zien.

Kortom
Rahimzadeh’s debuut maakt indruk. Hoewel de schrijfstijl even wennen is, zijn de plot en de personages snel en sterk. De lezer heeft het verhaal dan ook binnen no-time uit. Arab doet denken aan een mix tussen Murat Isik’s Wees onzichtbaar en de serie Mocro Maffia. Het zal het daarom (ook) jonge lezers zeker aanspreken.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s