De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

550x836-2

Taylor Jenkins Reid woont en werkt in Los Angeles. Haar romans zijn geliefd. Daisy Jones & The Six werd een internationale bestseller en ontving ook hier lovende recensies. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is nu ook naar het Nederlands vertaald (door Lette Vos). Dit verrassende en meeslepende boek neemt je mee naar het Hollywood van de jaren vijftig, is geïnspireerd op Elizabeth Taylor en Ava Gardner en doet absoluut niet onder voor zijn voorganger.

De tekst op het omslag
Hollywoodfilmicoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze maar door schandalen geteisterde leven. Ze benadert de jonge journalist Monique Grant, die gefascineerd luistert naar wat Evelyn te vertellen heeft. Maar naarmate Monique dieper in de herinneringen van de Hollywoodlegende duikt, krijgt ze het onbehaaglijke gevoel dat Evelyn iets verzwijgt.

Hollywood
Het verhaal leest vlot. De afwisseling in perspectief en in tijd helpt daar goed bij. Net als de afwisseling in type tekst: de meermaals terugkomende krantenknipsels uit de roddelpers zijn een luchtige, maar toepasselijke manier om een nieuwe dimensie aan het verhaal toe te voegen. Tegen het decor van (het oude) Hollywood leert de lezer Evelyn Hugo kennen. Verplichte maar nietsbetekenende etentjes met een andere, net iets grotere ster dan jij om je status te vergroten, waren eerder regel dan uitzondering. Het is heerlijk om op die manier ondergedompeld te worden in de wereld van Amerikaanse filmsterren. Reid weet de setting prachtig te schetsen. Hoewel de focus op Evelyn’s verhaal ligt, is dat van Monique net zo interessant. Dat is knap gedaan van Reid. En het is nog knapper hoe ze alles weet samen te brengen.

Het was de mannen in mijn leven zelden om mijn persoonlijkheid te doen. (…) Ik bedoel gewoon dat het best jammer is als iemand alleen van je houdt om iets waar je geen invloed op hebt.

Emotionele rollercoaster
De personages uit De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo sluit de lezer niet direct in zijn of haar hart. Maar dat ze daar een plekje veroveren, staat vast. Reid weet hun ontwikkeling namelijk sterk te beschrijven. Waar je hen eerst enorm kunt waarderen, zul je later met een lichte afschuw hun keuzes lezen, om weer later met tranende ogen te beseffen wat voor offers ze hebben gemaakt om te kunnen doen waar ze het meest van houden. De emotionele rollercoaster staat centraal voor de levens in het boek én de leeservaring. De thema’s die Reid behandelt in het boek zijn heel verschillend. Het gaat onder andere over biseksualiteit, moederschap, misbruik en familie. De combinatie van deze thema’s met de fantastische personages -die op zoek zijn naar wie ze zijn, en misschien nog wel belangrijker, hoe ze kunnen zijn wie ze willen zijn- maken dit boek compleet.

Kortom
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is een boek dat de lezer alles om zich heen doet vergeten; het slokt hem of haar helemaal op. Het advies om langzaam te lezen en wat rustpauzes in te lassen om het boek niet te snel uit te hebben, is dan waarschijnlijk ook tevergeefs. De fantastische setting, net zo bewonderenswaardige personages en de thema’s die Reid opvoert maken een onvergetelijke leeservaring.


In het kort

Titel: De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo
Auteur: Taylor Jenkins Reid
Uitgever: Ambo|Anthos
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 448
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_8572


5 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s