Tussen vandaag en morgen – Carmen Korn

on
recensie tussen vandaag en morgen carmen korn

Oorspronkelijke titel: Zwischen Heute und Morgen | Roman | Uitgeverij Signatuur (klik hier) | Verschenen in 2023 | Vertaald door Olga Groenewoud | 512 pagina’s

Carmen Korn verdiepte zich jarenlang in de geschiedenis van Duitsland. Ze schreef een succesvolle trilogie over het leven van vier vrouwen in het Duitsland van de twintigste eeuw. De vrouwen uit haar eigen familie vormden daarvoor een inspiratiebron. In haar nieuwste trilogie – die De Drie Steden-triologie wordt genoemd en vanuit het Duits vertaald werd door Olga Groenewoud – leren we drie Duitse families in de jaren ’50 kennen. Na het eerste deel En de wereld was jong verscheen inmiddels ook het tweede deel: Tussen vandaag en morgen.

De tekst op het omslag
Een nieuw decennium breekt aan voor de drie bevriende families uit Keulen, Hamburg en San Remo. De jaren zestig beloven welvaart en levensvreugde. Ook de galerie van Gerda en Heinrich in Keulen floreert. Dochter Ursula in Hamburg verwacht haar eerste kind. Ze is Elisabeth en Kurt dankbaar dat ze haar en Joachim een thuis hebben gegeven, maar samenwonen valt niet mee. Ook in San Remo is het naast elkaar bestaan van generaties niet gemakkelijk. Gianni maakt zich vooral zorgen over zijn vriend Pips, de pianist van zijn jazzclub, die geconfronteerd wordt met een zwarte bladzijde uit zijn verleden.

Een diepe(re) duik
Het is heerlijk om weer verder in de levens van de Duitse families te duiken! Een vlotte schrijfstijl en kleurrijke personages zorgen ervoor dat het boek lastig weglegt. Door de afwisseling tussen de families blijft het verhaal boeien. Korn doet dat uit de kunst. Als je van het vorige deel genoot, doe je dat ongetwijfeld ook van dit boek. Let wel: om dit boek goed te volgen, is het sterk aan te raden het eerste deel (En de wereld was jong) ook te lezen.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s