Vietnamees in Parijs – Viet Thanh Nguyen

recensie vietnamees in parijs viet thanh nguyen

Oorspronkelijke titel: The Committed | Roman | Uitgeverij Marmer (klik hier) | Verschenen in 2022 | Vertaald door Paul Bruijn en Molly van Gelder | 416 pagina’s

De in Vietnam geboren Viet Thanh Nguyen vluchtte op jonge leeftijd met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Zijn ervaringen als vluchteling inspireerde hem tot het schrijven van verschillende boeken. Met De sympathisant – een verhaal over dubbelagent die de mensen die hem het meest nabij zijn moet verraden – won hij in 2016 onder meer de Pulitzer Prize. In het vervolg Vietnamees in Parijs (uit het Engels vertaald door Paul Bruijn en Molly van Gelder) gaat het verhaal van deze dubbelagent verder.

De tekst op het omslag
Niet langer fysiek in gevaar – maar nog steeds innerlijk gekweld door de heropvoeding van zijn voormalige beste vriend – worstelt de verteller om te assimileren in de dominante Parijse cultuur. Als hij in aanraking komt met een groep linkse intellectuelen en politici die regelmatig dineren bij zijn Frans-Vietnamese ‘tante’, vindt hij niet alleen een stimulans voor zijn geest, maar ook klanten voor zijn koopwaar. Maar wat hij niet voorziet zijn de gevaren van het nieuwe leven dat hij aan het opbouwen is: van onderdrukking door de staat tot de zelfkwelling van verslaving tot de schijnbaar onoplosbare paradox van hoe hij zijn twee beste vrienden kan herenigen, mannen die door hun wereldvisie volledig tegengesteld zijn.

Niet per se vlot, wel intrigerend
Net als bij voorganger De sympathisant trekt Nguyen de lezer vanaf de eerste pagina Vietnamees in Parijs in. Hoewel het verhaal niet per se als vlot gekenmerkt kan worden – aan details en soms wat onsamenhangende gedachtestromen geen gebrek – verveelt het geen moment. Interessante fenomen (zoals drugdealers en marteling) worden naast evenzo interessante thema’s (zoals wat het betekent om een outsider te zijn) op een haast filosofische manier uiteengezet. Daarmee zorgt Vietnamees in Parijs voor een ontzettend intrigerende leeservaring!


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s