De tijden veranderen – Carmen Korn (De nieuwe tijd #3)

on

Oorspronkelijke titel: Zeitenwende | Roman | Uitgeverij Signatuur (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Olga Groenewoud | 504 pagina’s

Carmen Korn is woonachtig in Duitsland en heeft een achtergrond in de journalistiek. Dit hielp haar bij het vele onderzoek dat ze heeft gedaan naar de geschiedenis van Duitsland voor het schrijven van de trilogie De nieuwe tijd. Na Dochters van een nieuwe tijd en Tijd om opnieuw te beginnen verscheen onlangs het slot van de trilogie. Dit kreeg de titel De tijden veranderen (naar het Nederlands vertaald door Olga Groenewoud). Het is een mooie en waardige afsluiter.

De tekst op het omslag
1970. Henny viert haar zeventigste verjaardag. Op het tuinfeest staan haar vriendinnen aan haar zijde, zoals ze dat al tientallen jaren doen. Tot Henny’s grote vreugde zijn haar kleindochter Katja, Ida’s dochter Florentine, en Ruth, de dochter van Käthe, er ook bij. Ook zij delen hun geluk, hun verdriet, de onbeduidende en de grote momenten. Hun verhalen spelen zich deze keer af in het licht van de jaren zeventig en tachtig: een verdeeld Duitsland, de oorlog in Vietnam, de terreur van de RAF en uiteindelijk de val van de Berlijnse Muur. Met dit laatste deel van de trilogie, dat eindigt bij de eeuwwisseling, nemen we afscheid van de vier vrouwen die we sinds 1919 vergezellen.

Vaart
De plot zit, net als bij de eerdere delen, goed in elkaar. Korte fragmenten uit het leven van de personages wisselen elkaar af. Hierdoor is de vaart in het verhaal groot en kan de lezer het verhaal moeilijk wegleggen. Daar draagt Korn’s heldere schrijfstijl ook aan bij. Uiteraard worden er ook weer belangrijke historische gebeurtenissen belicht. Een voorbeeld daarvan is dit keer de Berlijnse Muur. Door de grote periode die het verhaal bestrijkt, krijgt de lezer een prachtig beeld van de gevolgen voor de inwoners van Duitsland. Aan het einde van dit boek worden de periodes tussen de verschillende hoofdstukken groter: in plaats van maanden gaat het dan om jaren. Dat is niet erg: het einde van de reeks nadert en zo krijgt de lezer nog een mooi beeld van de latere jaren mee. Korn rondt de trilogie met De tijden veranderen prachtig af.

“Voor mijn gevoel zit alle tijd gevangen in een kleine glazen bol die ons uit handen glipt.”

Nieuwe generatie(s)
De vier hoofdpersonen verdwijnen steeds meer naar de achtergrond; de nieuwe generatie neemt het over. De verhaallijnen van de nieuwe generatie zijn net zo interessant. De verhaallijn rondom Klaus en Alex wordt in dit deel verder uitgebouwd. Katja leert de lezer nu beter kennen: een pittige tante met een liefde aan de andere kant van de Muur. Korn houdt de aandacht van de lezer moeiteloos vast. Het is heerlijk om over deze nieuwe generatie(s) steeds beter de leren kennen.

Kortom
Korn heeft haar trilogie De nieuwe tijd prachtig afgerond met De tijden veranderen. De plot zit opnieuw goed in elkaar, de personages blijven mateloos interessant en Korn’s schrijfstijl sterk. Het is jammer dat de lezer nu voorgoed afscheid moet nemen van Henny, Ida, Käthe en Lina. Gelukkig werd al aangekondigd dat er een nieuwe serie van Korn verschijnt, waar En de wereld was jong het eerste deel van is. Het draait om drie families in drie steden verspreid over één decennium. Ik kan niet wachten!


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s